IUBITE FRATE,
Noi ne-am propus să oprim timpul în loc.
Care timp, în care loc - veţi spune. Timpul în care trăim, în locul în care fiecare dintre noi se află. Chiar dacă suntem cumsecade, uneori simţim că nu mai avem timp sau că nu ne putem împărţi în aşa fel încât să avem grijă şi de suflet, nu numai de trup.
Şi totuşi, noi vă propunem să materializăm trăirile care ne amintesc de căldura bunicilor, de dragostea părinţilor, de bunăvoinţa învăţătorilor şi a celor care ne-au ajutat şi ne îndeamnă de undeva, din adâncul sufletului să fim asemenea lor.
Dar parcă prea suntem prinşi şi nu mai avem timp şi nu ne mai putem împărţi...
De aceea, noi vă propunem să oprim TIMPUL în LOC.
În lumea aceasta, diferită de lumea bunicilor şi a părinţilor, în lumea în care cu greu găseşti învăţători şi oameni cumsecade, noi ne-am gândit să-i recreem, să-i chemăm de acolo de unde s-au retras cu modestie: din sufletul Dumneavoastră. Putem să-I înveşnicim în prezentul nostru şi să-i aducem laolaltă într-un singur loc, din amintirile fiecăruia dintre noi.
NOI: iată cuvântul care revine mereu şi care, vrând-nevrând include întotdeauna pe cel căruia ne adresăm. Noi suntem grupul de iniţiativă, la care se adaugă mereu oameni care iubesc ţara aceasta şi care am ales să ne străduim ÎMPREUNĂ. Noi avem nevoie de amintirile şi de nostalgia dumneavoastră ca, aşezându-le laolaltă să le aducem la viaţă, să nu mai tânjim.
Vom începe prin a crea la marginea Bucureştilor acel loc pe care să-l putem numi fără rezerve ACASĂ, locul în care să putem merge atunci când chiar și casele noastre ni se par reci.
Aici vom dura un cămin al familiei adevărate, bazată pe aşezarea firească a valorilor, în care copii noştri, prin joacă şi activităţi ocupaţionale să descopere tradiţiile, jocurile şi obiceiurile copilăriei noastre, să ne descopere puţin pe noi... să se descopere pe ei înşişi...
Vom învăţa aici împreună cu ei navomodelism, aeromodelism, să redescoperim meşteşuguri româneşri uitate, cum ar fi legarea cărţilor în piele, miniatura şi caligrafia, toate acestea de la cei mai buni specialişti în domeniu, care ni s-au alăturat deja.
Ce-aţi spune dacă ne-am aduna într-o bună zi noi, cei mari, alături de copii nostri, să frământăm pâine? şi s-o coacem şi să o împărţim apoi rupând-o în bucăţi mari, aburinde? Sau la ceas de seară, să vorbim despre ceea ce este cu adevărat autentic şi trebuie salvat de la uitare?
Nu i-am uitat nici pe cei care ne-au adus pe lume şi pentru care putem şi suntem datori să facem ceva … să (re)descoperim emoţia relaţiei umane, de părinte-copil, departe de aglomeraţia zilnică. Şi dacă nu mai avem părinţi sau bunici, îi vom “împrumuta” puţin pe ai celorlalţi sau pe cei ce au pierdut privilegiul pentru care s-au pregătit întotdeauna de a se bucura de copii şi de nepoţi şi-I vom însenina cu prezenţa noastră, le vom arăta că nu sunt singuri că ne aparţinem unii altora.
Pentru toate acestea şi pentru mai multe, câte ne vom propune împreună, am găsit deja LOCUL; suntem câţiva oameni, pregătiţi temeinic pentru chemarea aceasta, care vom dărui locului acestuia şi Dumneavoastră tot TIMPUL.
Mai avem însă nevoie de puţin din roadele locului dumneavoastră pentru ca timpul celor de mai sus să fie aproape.
Concret grupul de initiativa “Casa Ta” isi propune realizarea unui aşezământ cultural, cu sală de conferinţe pentru dezbaterea şi promovarea iniţiativelor autentice cu şcoala din vacanţă - destinată valorificării timpului liber pe diferite categorii de vârste, cu cantină socială şi de socializare, cu bibliotecă clasică şi virtuală, cu facilităţi de proiecțe în sală şi în aer liber, cu un mic paraclis…toate acestea pentru a restabili, valori autentice, relaţia interumană reală şi echilibrul sufletesc.
In momentul actual dispunem, prin bunăvoinţa Statului Major al Forţelor Navale, de un teren îngrădit în suprafaţă de 3.000 mp, in zona Baneasa pe DN 1 - pasarela Graffiti, chiar in curtea instituţiei sus-amintite.
Proiectul aşezământului a obţinut autorizarea de construire (valabila 2 ani) iar terenul este imprejmuit cu o structura definitiva.
Valoarea totală estimată a investiţiei se ridică la aprox. 2mil. euro iar fondurile noastre sunt de 50.000 euro. Pentru realizarea proiectului, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră în orice formă posibilă (finanţare, servicii, materiale de construcţie, lucrări, bunuri de dotare, etc).
În mecanismul sponsorizării, investiţia vă recomandă în faţa clienţilor şi a partenerilor de afaceri… Implicarea în acest proiect, vă aşează faţă în faţă cu dumneavoastră înşivă şi vă arată tulpină viguroasă legată armonios de rădăcini şi purtând muguri de speranţă.
De ce toate acestea? Pentru că deşi nu mai este la modă, noi ne iubim şi mugurii şi rădăcinile şi pământul. Pentru că vrem să rămânem şi să creştem aici!
Se spune că orice cuvânt poate fi contrazis prin alt cuvânt… Dar ce cuvânt ne-ar putea contrazice oare faptele?
Cu dragoste de părinte, de frate și de fiu,
Preotul Dumitru Bostan